Doprinosi na platu garantuju penziju i besplatno lečenje

Bez autora
May 03 2012

Od oko 35.000 dinara koje dobije radnik kao platu, više od polovine, oko 22.000 dinara, ode u državnu kasu na ime poreza i doprinosa. Tim novcem se pokriva staž, penzijsko i zdravstveno osiguranje. To znači da radnik nakon određenog broja godina može da računa na penziju i zdravstvenu knjižicu. Svakog, naravno, zanima kolika je njegova plata kada se oduzmu svi troškovi, jer je to novac kojim može da raspolaže.Kada je u pitanju plata, ono što je zaposlenom zarada, poslodavcu je trošak. Međutim, iako se logički može pretpostaviti da su te dve vrednosti iste, u praksi to nije tako jer je ukupan trošak za firmu veći nego plata radnika.

Doprinosi na platu garantuju penziju i besplatno lečenjeOd oko 35.000 dinara koje dobije radnik kao platu, više od polovine, oko 22.000 dinara, ode u državnu kasu na ime poreza i doprinosa.

Tim novcem se pokriva staž, penzijsko i zdravstveno osiguranje. To znači da radnik nakon određenog broja godina može da računa na penziju i zdravstvenu knjižicu.

Svakog, naravno, zanima kolika je njegova plata kada se oduzmu svi troškovi, jer je to novac kojim može da raspolaže.

Kada je u pitanju plata, ono što je zaposlenom zarada, poslodavcu je trošak. Međutim, iako se logički može pretpostaviti da su te dve vrednosti iste, u praksi to nije tako jer je ukupan trošak za firmu veći nego plata radnika. Razliku predstavljaju porez i doprinosi koji se plaćaju iz plate radnika i na teret poslodavca. Zato imamo i termine neto plata i bruto plata. Ali postoji još jedna vrednost koju zovemo - ukupan trošak za angažovanje radnika.

- Iz tog fonda se finansiraju buduće penzije, doduše samo polovina potrebnog iznosa. Ostatak novca se dotira iz budžeta. Povećao nam se broj penzionera, a smanjio broj zaposlenih, zato i nema dovoljno para u fondu. Ipak, to daje neku vrstu sigurnosti za stare dane, ma kolika ona bila, a znamo da se sa prosečnom penzijom u Srbiji i danas teško živi - kaže ekonomista Goran Nikolić.

Ukupan porez za zdravstveno osiguranje je oko 12 odsto. Jedan deo, polovinu, plaća poslodavac, a drugi ide na teret radnika. Dakle, za to se dobija overena zdravstvena knjižica. Tu se, međutim, trošak za zaposlenog ne završava, bar što se tiče lekara. Za svaki pregled plaća se participacija, besplatno neke lekove nije moguće dobiti, a često je i pored recepta potrebno doplatiti lek.

U odnosu na nekoga ko nema posao, kome nije plaćen staž, penziono, stalno zaposleni jesu privilegovani, ako se to može posmatrati na taj način.

- U okviru svih davanja pored poreza za PIO i zdravstveno, posebna stavka je i doprinos za nezaposlenost, koju plaćaju i radnik i poslodavac. To je na neki način neka vrsta osiguranja koje se plaća u slučaju da radnik ostane bez posla - kaže Nikolić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik